* * *

New Post's

[Dzisiaj o 07:37:03 am]

[Listopad 19, 2019, 07:29:16 pm]

[Listopad 19, 2019, 08:54:00 am]

[Listopad 17, 2019, 07:02:23 pm]

[Listopad 15, 2019, 02:09:51 am]

[Listopad 13, 2019, 01:03:55 pm]

[Listopad 10, 2019, 02:45:04 am]

[Listopad 09, 2019, 08:56:30 am]

[Listopad 07, 2019, 05:18:10 pm]

[Listopad 06, 2019, 08:42:14 pm]

[Listopad 06, 2019, 08:49:51 am]

[Listopad 02, 2019, 02:40:10 pm]

[Październik 31, 2019, 02:02:38 pm]

[Październik 10, 2019, 07:27:17 pm]

by _nrv
[Październik 10, 2019, 09:28:01 am]
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Listopad 20, 2019, 09:47:09 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

23 Gości, 2 Użytkowników

Autor Wątek: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?  (Przeczytany 2484 razy)

Offline lukaszlukasz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« dnia: Wrzesień 08, 2019, 09:56:29 pm »
Witam Panowie, Nie chcę przynudzać, dlatego postaram się jak najszybciej przejść do rzeczy: jakie badania zrobić w moim przypadku?
33 lata i od kilku miesięcy (blisko roku?) beznadziejne samopoczucie, objawiające się między innymi: libido praktycznie zerowe (obecnie mógłbym żyć w celibacie), regeneracja fatalna (rano wstaję tak samo zmęczony jak wieczorem kładąc się spać), ogólne zniechęcenie (hobby/zajawki które mam już kompletnie nie cieszą), czarne myśli (głowa pisze najgorsze scenariusze każdej sytuacji). Gdyby nie obowiązki to bym mógł przesiedzieć bezczynnie cały dzień. Jestem cieniem samego siebie sprzed kilku lat, nawet osoby z mojego otoczenia zaczęły zauważać, że coś jest nie tak.
Zacząłem podejrzewać, że ma to podłoże hormonalne kilka tygodni temu, bo pojawiło się niekomfortowe uczucie na jednym sutku (prawdopodobnie gino).
Kontakt z dopingiem znikomy: jeden cykl na h-drolu z 10 lat temu (błędy młodości, cykl zrobiony bez sensu). Leciał Clomid po tym, ale o badaniach nie było wtedy mowy.
Sytuacja trwa od co najmniej kilku miesięcy i mam wrażenie, że jest coraz gorzej.

Na pewno wybiorę się do rodzinnego, ale chciałbym mieć już w ręce wyniki, bo ten pewnie stwierdzi że jesień idzie i to dlatego, lub jakiś inny banał. Mam złe doświadczenia z lekarzami rodzinnymi, dlatego wolę choć częściowo wziąć sprawy w swoje ręce i położyć mu na biurko komplet wyników.

Z góry dzięki za pomoc.

Offline Kabaś

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 88
  • Karma: +2/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2019, 11:38:35 pm »
zrób sobie te badania to będziesz wsystko ładnie wiedział

-testosteron całkowity
-testosteron wolny
-estradiol
-LH
-FSH
- progesteron
-prolaktyna
-shbg

Offline lukaszlukasz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2019, 04:47:12 pm »
Odebrałem dzisiaj wyniki i wygląda to tak (w nawiasach norma):
Testosteron: 8 (6,93 - 28,1)
Testosteron wolny: 260,76 (277 - 971)
Estradiol: 102 (73 - 206)
LH:  2,00 (0,8 - 7,6)
FSH: 1,84 (0,7 - 11,1)
Progesteron: <0,64 (0,86 - 2,9)
Prolaktyna: 426 (53 - 360)
SHBG: 30,68 (13 - 71)

Podsumowując: testosteron wolny i progesteron poniżej normy, prolaktyna powyżej, testosteron całkowity na dolnej granicy, LH i FSH też blisko dolnej granicy.

Pomoże ktoś w interpretacji? Przypominam, że mam 33 lata, gdyby to miało znaczenie :)

Przede wszystkim, czy zna ktoś jakiegoś ogarniętego endokrynologa na Śląsku?

Z góry dzięki za pomoc.

EDYCJA: dodam, że przy okazji zrobiłem morfologię i wszystko w normie.

Pzdr, Łukasz
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2019, 04:54:39 pm by lukaszlukasz »

Offline lukaszlukasz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2019, 11:00:16 pm »
Nie zauważyłem żadnego zamulenia po posiłkach. Mam za to dni, że mnie ciągnie do słodyczy jak babę w ciąży ;) a potem obsypuje syfami na twarzy.

Offline Fuckmaster

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 124
  • Karma: +3/-1
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2019, 08:44:04 am »
To są wyniki człowieka który źle się odżywia, źle trenuje lub się źle regeneruje (lub wszystko razem).
Nie są tragiczne, do ogarnięcia bez endokrynologa.

Zacznij od dobrego żarcia +500kcal do aktualnego zapotrzebowania, regeneracja (ale nie na kanapie przed telewizorem bo to chuj nie regeneracja), spacery takie po 1.5-2h żeby przewietrzyć głowę i ciężary pod roztrenowanie.

Ja osobiście bym nie brał cabaseru przy tak niewiele podwyższonej prolaktynie, ledwo ponad normę. LH do FSH są w dobrych proporcjach a że teść nisko to też wina niskiego LH.

Ja bym spróbował lekko ziołami się podleczyć - Mace duże dawki na libido i żeby rozbudzić jaja, rano różańca i niepokalanka, wieczorem ashawghande i forskolinę.

Niepokalanka daj powyżej 1600mg, przy małych dawkach poniżej 1000 działa odwrotnie i podnosi prolaktynę i obniża teścia. W dużych podnosi dopaminę więc powinieneś poczuć się lepiej. Sam biorę taki zestaw i jestem bardzo zadowolony.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2019, 10:20:03 am by Fuckmaster »

Offline MacK

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
  • Karma: +2/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2019, 08:51:40 am »
Zagadaj do Dietki Łukaszu

Offline Kabaś

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 88
  • Karma: +2/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2019, 03:13:40 pm »
Zagadaj do Dietki Łukaszu

dietka zna się na diecie ale jego wiedza na temat hormonów jest zbyt mała aby udzielać ludziom porad w tym zakresie.
nie polecam zwłaszcza w kwestii odbloków ale i nie tylko

Offline tiamos

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 107
  • Karma: +4/-1
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2019, 04:44:55 pm »
Fuckmaster możesz dokładnie dawki rozpisać ziółek? Gdzie się zaopatrujesz? tutaj?

Offline Tester

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2019, 04:52:17 pm »
Ile godzin dziennie śpisz? Wzrost, waga? Dieta? Wyglada to na sytuację, w której potrzebujesz lekarza, ale lekarz za Ciebie nie poprawi higieny snu, kompozycji ciała i diety. Od tego trzeba zacząć.

Offline lukaszlukasz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2019, 09:44:45 pm »
Dzięki Panowie za pomoc (szczególnie Tobie Fuckmaster za masę konkretów).
Fakt jest taki, że przez ostatnie kilka miesięcy miałem sporo pracy, stresów i bardzo mało snu (bywa od czasu do czasu, że jestem ponad 24h na nogach). Próbowałem to pogodzić z treningami cięższymi i wyszło jak wyszło.
Mam 180cm i 86kg i chyba tragedii nie ma jeśli chodzi o sylwetkę. W większości staram się jeść zdrowo, chociaż zdarza się, że nie zdążę zjeść i pierwszym posiłkiem jest obiad - chociaż staram się nadrobić, żeby kalorie na koniec dnia się i tak zgadzały.
Co od odpoczynku o jakim napisał Fuckmaster to nie istnieje praktycznie - mam pracę, że jestem cały czas pod telefonem (w weekendy też), nawet w niedziele zdarza mi się załatwiać sprawy zawodowe przez telefon albo przy komputerze. Niestety nie idzie za tym kasa i to też powoduje frustracje.
Sprawa jest prosta - poprawia higieny życia od zaraz. Trudno, inne sprawy muszą trochę poczekać. Muszę się ogarnąć i doprowadzić do porządku, bo i tak od paru miesięcy nie potrafię działać na 100%, więc to zapierdalanie i tak jest bez sensu. Rodzina też na pewno będzie bardziej zadowolona.
Za jakiś czas na pewno powtórzę badania i odezwę się tutaj w temacie.
Jeszcze raz dzięki Panowie za zainteresowanie.

Offline Fuckmaster

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 124
  • Karma: +3/-1
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 16, 2019, 08:07:31 pm »
Dokładnie, 7-8h snu i najlepiej żeby kłaść się spać i wstawać o podobnej godzinie, 500 kcal na plusie, 3 treningi siłowe max 1h + 2-3tyg roztrenowania na mniejszych ciężarach, spacery i za 2 miesiące będziesz miał testa ponad norme.

Co do mojego zestawu, jak tylko mogę to korzystam z ziół z forum bo są dobrej jakości i w wysokich standaryzacjach ale czasem posiłkuje się sklepami zielarskimi albo internetem.

Mace dawałem nawet 2000mg, rano różaniec 1 tabs z forum i 4 tabsy niepokalanka ze po 400mg, na dobranoc ashwa 1 tabs i 2 tabs forskoliny, dodaje też DHA ok 1g i dużo witaminy D3 (ok 10 000) + K2
Na takim zestawie zrobiłem swój rekord, 5 razy pod rząd + rano 1 na dzień dobry. Nawet na towarze nie miałem takiego libido a w wieku 20lat miałem przygodę z propem.

Offline Dietka

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 91
  • Karma: +4/-1
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 16, 2019, 10:43:45 pm »
Zagadaj do Dietki Łukaszu

dietka zna się na diecie ale jego wiedza na temat hormonów jest zbyt mała aby udzielać ludziom porad w tym zakresie.
nie polecam zwłaszcza w kwestii odbloków ale i nie tylko

Cóż to Twoje zdanie, ale na tyle co przerobiłeś schematów i różnych protokołów, a miałeś dalej wieczny problem, bo ciągle kombinowałeś na siłę ze wszystkim, to jak można mieć oczekiwania? :)
KONSULTACJE Z ZAKRESU DIETETYKI, PROFILAKTYKI ŻYWIENIA ORAZ ANALIZY BADAŃ
<nie odpisuje na PM, proszę o kontakt mailowy>

Dietka.SA@gmail.com

https://www.facebook.com/DietkaPan

Www.PanDietka.com

Offline Dietka

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 91
  • Karma: +4/-1
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 16, 2019, 10:50:50 pm »
Zagadaj do Dietki Łukaszu

dietka zna się na diecie ale jego wiedza na temat hormonów jest zbyt mała aby udzielać ludziom porad w tym zakresie.
nie polecam zwłaszcza w kwestii odbloków ale i nie tylko

Cóż to Twoje zdanie, ale na tyle co przerobiłeś schematów i różnych protokołów, a miałeś dalej wieczny problem, bo ciągle kombinowałeś na siłę ze wszystkim, to jak można mieć oczekiwania? :)

Nie zmienia to faktu, że szanuję Twoją opinię, krytyka w cenie.
KONSULTACJE Z ZAKRESU DIETETYKI, PROFILAKTYKI ŻYWIENIA ORAZ ANALIZY BADAŃ
<nie odpisuje na PM, proszę o kontakt mailowy>

Dietka.SA@gmail.com

https://www.facebook.com/DietkaPan

Www.PanDietka.com

Offline Kabaś

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 88
  • Karma: +2/-0
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2019, 01:36:30 am »
Zagadaj do Dietki Łukaszu

dietka zna się na diecie ale jego wiedza na temat hormonów jest zbyt mała aby udzielać ludziom porad w tym zakresie.
nie polecam zwłaszcza w kwestii odbloków ale i nie tylko

Cóż to Twoje zdanie, ale na tyle co przerobiłeś schematów i różnych protokołów, a miałeś dalej wieczny problem, bo ciągle kombinowałeś na siłę ze wszystkim, to jak można mieć oczekiwania? :)

Nie zmienia to faktu, że szanuję Twoją opinię, krytyka w cenie.

stary ja musiałem kombinować bo samemu po pewnym czasie zacząłem zauważać że coś tu co raz częsciej i czesciej się nie zgadza i jak później się okazało miałem rację.
tak jak mówiłem - dieta i wszystkie zagadnienia z nią związane super i tutaj napewno polecam

natomiast jesli chodzi o hormony to mam tutaj trochę zastrzeżeń co do udzielanych mi wtedy porad i niestety jak się okazuje nie tylko ja, liczba skarg rośnie.
bywało że rzucałeś mi czasami jakieś kompletne broscience tak na odczepne,  albo najzwyczajniej robiłeś po prostu jakieś gafy
ale już bez zbytniego rozpisywania się , wytłumacz mi np jak ludzie którym pomagasz w odblokach mają uzyskać blisko maksymalnej normy tescia na 250ui czy nawet 500ui hcg gdzie przy kompletnie wyłączonej przysadce jest to zwyczajnie niemożliwe bo sama gonadotropina nie jest wtedy w stanie zastapic sygnału aby jądra były w stanie zmaksymalizowac na tyle całą steroidogeneze żeby mogło dać ci taki wynik bo samo LH to nie wszystko.
wydaje mi się też ze nie bierzesz pod uwagę takich rzeczy jak chociażby masa mięśniowa i ogólny gabaryt danego osobnika bo kwestia wagi i poziomu testosteronu też jest bardzo ważna.
powinieneś też wiedzieć że np. taką forskoline daje się do sermów aby nasilic sygnalizację z cAMP a nie tak to zalecasz przy hcg bo przy jajach nic nam to nie daje
ale to juz bardziej taka drobnostka akurat których było znacznie więcej

zlecanie swoim podopiecznym krzywej gluk-ins na ryżu z bananem lub co gorsza normalnym posiłku też nie jest zbyt mądre a dlaczego to już sam powinieneś się domyślić
mógłbym wymienić też jeszcze kilka innych rzeczy ale pewnie rozwinie się z tego jakaś dyskusja więc może później

ale żeby nie było że tylko negatywnie się wypowiadam ,bo niektóre kwestie  rzeczywiście pomogles mi lepiej zrozumieć i dziękuję ci za to
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2019, 03:38:52 am by Kabaś »

Offline Dietka

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 91
  • Karma: +4/-1
    • Zobacz profil
Odp: Fatalne samopoczucie - jakie badania zrobić?
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 17, 2019, 08:58:59 am »

bywało że rzucałeś mi czasami jakieś kompletne broscience tak na odczepne,  albo najzwyczajniej robiłeś po prostu jakieś gafy
ale już bez zbytniego rozpisywania się , wytłumacz mi np jak ludzie którym pomagasz w odblokach mają uzyskać blisko maksymalnej normy tescia na 250ui czy nawet 500ui hcg gdzie przy kompletnie wyłączonej przysadce jest to zwyczajnie niemożliwe bo sama gonadotropina nie jest wtedy w stanie zastapic sygnału aby jądra były w stanie zmaksymalizowac na tyle całą steroidogeneze żeby mogło dać ci taki wynik bo samo LH to nie wszystko.
wydaje mi się też ze nie bierzesz pod uwagę takich rzeczy jak chociażby masa mięśniowa i ogólny gabaryt danego osobnika bo kwestia wagi i poziomu testosteronu też jest bardzo ważna.

Gdyby tak było, to by to nie funkcjonowało wcale, a funkcjonuje. Tu wyrywasz zdanie z całego kontekstu, bo zawsze startowałem od 250 ui, żeby sprawdzić pracę, a potem szło wyżej - często kończy się na 2500ui. Jeśli coś funkcjonuje, przynosi rezultat, ale jak widać nie w każdym przypadku - to znaczy, że działa. Jak sam wiesz, nie każdy protokół spiszę się u każdego.

Mam rzucać zdjęciami badań? Mogę. W Twoim przypadku wrzucasz wszystkich do jednego worka. Cykl cyklowi nie równy i zupełnie inaczej wraca się po mocnych środkach i nandro, a zupełnie inaczej po zwykłym teście z oxą, czy jakimś PH.

Zresztą spójrz prawdzie w oczy. Jak często osobom, w trakcie cyklu na lekkich środkach, wystarcza tylko 250-500ui HCG, gdy LH mamy na dnie, FSH leży i jest ewidentna supresja przysadki? Często jest to zależne od masy jąder, a jeśli można zrobić coś mniejszym kosztem, to po co wrzucać tego maxymalną dawkę? Czasem dopiero rozruch mamy po 5000ui, jak bywa to w przypadku ciężkich zawodników.

Oczywiste, że LH to nie wszystko, bo tu wchodzi w grę również praca cytochromów, w których pracy jest supresja.

@waga i gabaryt - jeśli tak by było, cisnąłbym każdego do jego maxa w każdym przypadku, a nie zawsze się da.

powinieneś też wiedzieć że np. taką forskoline daje się do sermów aby nasilic sygnalizację z cAMP a nie tak to zalecasz przy hcg bo przy jajach nic nam to nie daje
ale to juz bardziej taka drobnostka akurat których było znacznie więcej

Dziwne, bo stymulacja LH komórek Laydiga powoduje zwiększenie wewątrzkomórkowego cAMP w jądrach, które powoduje nasilenie działania hydrolazy estrów i formowanie wolnego cholesterolu, z którym wiadomo co się dzieje. Wzmacnianie sygnału MAPK/ERK też jest wg Ciebie niczym? Przecież to podstawa komunikacji między receptorem powierzchniowym a jądrem komórki.
Czyli produkcja w jądrach przez Sermy idzie innym szlakiem niż produkcja po HCG? Nie, jaja są dalej jajami.

A jeśli uważasz inaczej to bardzo chętnie posłucham, bo mnie zainteresowałeś. Tylko nie wrzucaj mi czyiś cytatów, bo piszę z Tobą :)



zlecanie swoim podopiecznym krzywej gluk-ins na ryżu z bananem lub co gorsza normalnym posiłku też nie jest zbyt mądre a dlaczego to już sam powinieneś się domyślić
mógłbym wymienić też jeszcze kilka innych rzeczy ale pewnie rozwinie się z tego jakaś dyskusja więc może później

ale żeby nie było że tylko negatywnie się wypowiadam ,bo niektóre kwestie  rzeczywiście pomogles mi lepiej zrozumieć i dziękuję ci za to


Nie, nie każdemu i nie w każdym przypadku. Od 3 lat, po rozmowie z osobą, której przeczytałeś kilka dni temu artykuł widzę, wróciłem do starych nawyków. Więc proszę nie praw mi o domysłach, bo to takie głupio mądre trochę być osobą, która zmienia poglądy za każdym razem czytając nowy artykuł. Poziom wiedzy i trendy się zmieniają, tak jak z wielkiego hype na ketozę, High faty ponownie na HC. Uwierz, że przez ostatnie lata 80% osób, które wypowiedziały się pod tym artykułem robiły badania ''pod kanapkę''. Myślę, że siedzący w temacie dobrze pamiętają te czasy.
KONSULTACJE Z ZAKRESU DIETETYKI, PROFILAKTYKI ŻYWIENIA ORAZ ANALIZY BADAŃ
<nie odpisuje na PM, proszę o kontakt mailowy>

Dietka.SA@gmail.com

https://www.facebook.com/DietkaPan

Www.PanDietka.com

 

Stats

użytkowników
  • Użytkowników w sumie: 2217
  • Latest: papek46
Stats
  • Wiadomości w sumie: 11825
  • Wątków w sumie: 707
  • Online Today: 33
  • Online Ever: 263
  • (Październik 25, 2018, 04:36:54 pm)
Użytkownicy online
Users: 2
Guests: 23
Total: 25